Kategoriarkiv: Hage

Hyttetur

Veronica fikk malt en del på et soverom, jeg fikk klippet plen og gjort klart båt og trampoline til høststormer. Kaiza mener at det er ferie å sitte på brygga med beina utenfor kanten.

Fant ut hvorfor alle seljetrærne i Valsøyfjorden er brune i år. Det skyldes Seljebladbillen, og akkurat i år er det ekstra mye av den. Tok bilder på en liten selje, og tør ikke tenke på hvor mange tusen det er i de store trærne.

Tok også en ny kikk på naustet, får vel prøve å ringe selgeren i morgen og gi han budet mitt muntlig. Har sendt SMS, men mulig han er for gammel for sånne ting.

Bålpannetid

espegard-kaffekjele-balpanne2Topp vær hele uka, og den nye bålpanna virker helt perfekt.  Samtidig åpnes det jo en ny verden, for det er ikke måte på hvor mye ekstrautstyr en kan kjøpe og hva en kan lage på et bål.

Pinnebrød, pølser, sjokolade i banan og marshmallows er gjengangere hos oss, men ostesmørbrød  eller grønnsaker i aluminiumsfolie fungerer også.

På forrige loppemarked kjøpte vi en gammel kjele med lokk, så i dag krydret vi med bål-popcorn og barnål-te. Neste gang må vi se etter bål-vaffeljern eller en steinhelle for å lage bålbrød. Vi burde også få tak i oss noen reinsdyrskinn til vinteren.

Veronica er småsyk/forkjøla og Ariana har vondt i et øye. Så tipper det blir stort sett turer i nabolaget de neste dagene, men kan da være hyggelig det også.

Delikatesser vi ikke vet om

foto-4-3Vi har masse skvalderkål i hagen, men hvem kunne vite at den kan brukes til verdens beste pesto? Vi har brennesle i hagen, med et næringsinnhold og en smak det er vanskelig å matche. Disse er det fint mulig å blande og lage skvalderkål og brenneslepesto eller i ulike salater. Noe som må prøves neste vår.

Granskuddis, rosenbladsirup eller kanskje nyperosevann skal være godt til desserter. Løvetann kan til og med brukes som hovedrett, eller kanskje mat laget av marikåpe, groblad eller vassarve .

epil_ang7Vi har mye Geitrams få meter fra huset og anser dem som ugress. Røttene kan benyttes som kaffe-erstatning, bladene kan brukes til te og unge blader i salater. Tidlig på våren når de første stenglene stikker opp og bladene ligner en dusk i toppen, kan
geitrams høstes og brukes som asparges.  Klipp av skuddet og rasp av bladene.  Skuddene kan videre kokes i vann med litt salt, eller smørdampes i en panne. Unge skudd av geitrams kan dessuten spises ferske, kokt eller stekt. Det er roten som inneholder mest næring. Av ferskvekten er 16% karbohydrater. Mest næring får du fra september til mai. På grunn av den beske smaken, er det nødvendig å tilberedningen roten før den spises. Rota kløves og den brune treaktige midtstrengen fjernes. Rist den kløyvde rotstokken på stekepanna til den blir brunaktig og tørr. Kok den deretter et par minutter i vann og slå ut kokevannet. Kok den til slutt et kvarter i nytt vann. Blomstene kan dessuten brukes til geitramssaft som er både sunnere og bedre enn butikk-saft.

Marianøkleblom har jeg skrevet om før og vi har minst 100 andre plantesorter i hagen som kan benyttes om vi bare vet om det og orker. Utfordringen her i huset er feil bruk av tid. Vi lar solbær, stikkelsbær, kirsebær, rips, epler og rabarbra råtne på rot hvert år.  Det er rett og slett enklere å kjøpe det vi trenger på butikken.

I dag  kastet jeg en bøtte med kantarell ut i hagen. Vi har spist en del, men resten har stått på benken og tørket ut. På butikken  koster samme mengde flere hundre kroner, så tenker at vi er litt bortskjemte og late. Nå er håpet at de kastede soppene fører til at vi får kantarell i hagen til neste år.

I dag har vi egentlig ikke gjort noen verdens ting, annet enn å spise god mat og slappe av. Kveldsmaten i dag var jegergryte med reinsdyrkjøtt, tyttebær og  mengder av fersk kantarell, så vi er gode til å spise god mat også på sløve dager.  Dagen føles litt bortkastet ut, men kanskje har sløvhet også en funksjon for kropp og helse?

Geologiens dag

Ivrige unger på geologiens dag på Vitenskapsmuseet, og jeg tror dette kommer til å bli en årlig tradisjon. Vi er jo medlemmer i TAGF (Trondheim amatørgeologiske forening) og vil gjerne lære mer om stein og geologi.

I ettermiddag kom jeg meg en tur til Leinstrand for å plukke humle.

Plukking: Det er for tidlig å plukke når humlekonglene er grønne (som sist jeg var på tur 17. August) for da er ikke lupulinet utviklet. Det er dette som gir ølet bitterhet og aroma. Det er for sent å plukke når humlekonglene blir gulbrune eller orangebrune, for da har de mistet aroma og bitterhet. Jeg kuttet kongler i to for å se på lupulinknoppene, og de luktet veldig godt.  Lupulinknoppene føles klebrige, som også er et godt tegn. Et triks jeg fant på nettet er å presse på konglene med fingrene, og hvis de føles lette og tørre, og gir etter og så går tilbake til sin opprinnelige form er de klare.

20160911_182029

Tørking: Jeg la de på rist i komfyren, og satte på 30-40 grader. Den blir visstnok ødelagt om temperaturen går over 65 grader. Jeg tørket nok ikke mine lenge nok i dag, for de er tørket nok om en kan smule i stykker en kongle mellom fingrene. Stammen i midten av humlekonglen skal da knekke, ikke bare bøyes.

20160911_204035

Oppbevaring: Jeg fylte 4 Ikea-fryseposer og la de ned i en stor plastpose. Denne la jeg i fryseren, og håper det er helt lufttett. Det er mulig å fryse ned fersk humle uten å tørke den, men da tar den større plass og det er vanskeligere å dosere riktig. Ettersom jeg jo ikke aner hvor store mengder jeg bør prøve satser jeg på at det går fint selv om jeg kunne ha tørket lengre.
20160911_212401
Bruk: Jeg skal tilsette den som aromahumle mot slutten av kokingen. Tror ikke jeg tar sjansen på å bruke den som bitterhumle, da jeg jo ikke aner innholdet av alfasyrer. Ser det anslås omtrent 50% alfasyreinnhold i Norden i forhold til i varmere strøk, så da er det neppe mer enn 30% etter en så kald sommer som i 2016. Så nå gjenstår det bare å få tid til å sette et nytt brygg, kanskje neste helg.

Hjemme fikk jeg servert biff med kantarell, som sammen med nyplukket tindvedbær smakte helt ypperlig.

 

Skitur

0fb7b572-cf00-498c-bd47-a03c31a625baI dag var Ariana i perlehumør der hun gikk på årets første skitur i hagen. Litt lite snø, men perfekt for å øve seg på å ramle…

I ettermiddag var det skattejakt i mørket, og vi fant både geocache, TB og geocoin. Mynten er preget av et kunstverk av Alponse Mucha, en art nouveau-kunstner vi nå kan masse om. En tur på en vei midt i sjøen er spennende i mørket, så det var fire unger med godt humør på tur.

Epletørking 2014

I natt var det årets første frostnatt flere ganger i trøndelag, så da er det vel på tide å høste epler. Veldig lite epler i år, men helt tomt er det da ikke.

Nå har vi akkurat kuttet opp og satt noen brett med epler til tørking, så i morgen blir det eplesnacks til barnetv.

Noah står foran speilet og spiser eple, og håper at noen løse tenner skal ramle ut.
DSC_0003

Hjemreise og årets siste kantarelltur

Noah pleier å bli bilsyk så vi vegrer oss for lange bilturer. Heldgvis fungerer reDSC_0134isesyketabletter, og med nyinnkjøpte tv-skjermer til baksetet gikk 3-4 timers hjemtur som en lek. Vel hjemme måtte vi starte helgevasken, et ork når en har utsatt det ï ukesvis. Vi fikk da startet, men vi sparte masse til neste helg.

Jeg kom meg ut en liten time på jakt etter kantarellen, så nå står det flere brett i ovnen til tørking. Selv om det meste forsvinner i prosessen er det en fin måte å ta vare på kantarell som smakstilsetting utover vinteren.

I skrivende stund lager vi soppstuing sammen, og her følger det en oppskrift på soppstuing alla Hermansen:
DSC_0139
Kutt opp løk og sopp, vi bruker en stor løk på ca. 500 gram kantarell. Stek opp løk, sopp og meierismør.

Når væsken i soppen slipper taket sikter vi litt hvetemel over, kanskje en 3-4 spiseskjeer og tilsetter en boks fløte.

Så koker det opp og blir stående på svak varme en 6-7 minutter. Deretter tilsettes noen 3-4 spiseskjeer soyasaus, litt salt og pepper.

DSC_0143DSC_0152