Ida og lærere

IdaFor noen dager siden sendte jeg en e-post til Ida, min lærer fra første til femte klasse. Vi var bare syv i klassen og hver dag begynte med salmesang og fadervår. Husker at jeg ofte gikk om kapp med henne til skolen, og at hun var fryktelig gammel. Hun fylte 30 år mens hun var lærer for meg, så hva som er gammelt har endret seg siden den gang. Hun flyttet fra Frøya, og de siste 25 årene har jeg ikke hatt kontroll på hva hun har holdt på med. I dag fikk jeg hyggelig svar, og det er morsomt å friske opp gamle relasjoner 🙂

Ida får meg til å tenke hvor viktige lærere er for barns 270214utvikling, samtidig som jeg blir litt skremt av at det kreves stadig mindre for å bli lærer. Lærerstudiet har mange steder blitt et av de letteste å komme inn på (dårligst inntakskvalitet) og sliter ofte med spesielt sløve studenter. Lærere er mest synlige på våren når vårsola begynner å varme, der de streiker over hvor ille de har det og hvor lite de tjener (noe som neppe løfter statusen og kvaliteten til lærere).

Nå er lærere igjen i kamp, og nå står kampen om arbeidstid. I dag har lærere inntil 13 uker ferie, det vil si at arbeidstimene kan spres utover 39 uker. Nå ønsker KS heller å spre timene utover 45 uker, det vil si færre timer per dag og heller flere arbeidsdager. Lærere er redde det vil ta bort dynamikk og fleksibilitet, noe som betyr ny streikefare.

Et lærerårsverk lønnes ut fra 1687,5 timer, hvor rektor i dag kan styre 1300 timer på barnetrinnet, herav 741 timer til undervisning. Kontaktlærere og de over 55 får redusert undervisningstimer, og undervisningen utgjør mellom 27 og 47 prosent av lærernes årsverk. En del lærere vil kunne undervise under 500 timer i en full stilling og fort ha over tusen kroner per undervisningstime. Da handler alt om hvor mye tid læreren benytter til planlegging og andre oppgaver. Ida var nok av de bedre, men jeg har hatt skremmende mange lærere som har kommet til timene helt uten forberedelse. Jeg tror at stor fleksibilitet er bra for dyktige lærere, men at mange utnytter seg av godene og ødelegger status og anerkjennelse til læreryrket.

Glimt fra dagen til Ariana;

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *