Grilling og tanker om den israelsk-palestinske konflikten

Jeg jobber på dagen og Veronica kveld, og vi møtes gjerne i en fei i det vi bytter barn og bil. Nok en godværsdag, med mer grilling, herjing og det som hører til. Hyggelig besøk av Jægtvikinger fra Uståsen, og nok en dag hvor jeg helt glemte å ta bilder.

Har blitt spurt hva jeg mener om den israelsk-palestinske konflikten, og da må jeg jo respondere på det. En vanskelig konflikt, med to aktive parter som IKKE ønsker fred. Bodde på en studentbolig der det bodde en palestiner og en jøde fra Israel. Veldig greie begge to, men de hatet hverandre selv om de aldri hadde hilst eller utvekslet ord.

290px-Israel_and_arab_states_map
Israel og medlemmer av den arabiske liga

Hamas er valgt inn av folket, det er en terrororganisasjon og de bruker sivile som skjold. Det beste våpenet Hamas har er bilder av døde barn, der det får vesten til å blande seg. Sendes det raketter fra et sykehus skyter Israel, og verden får se grusomme bilder.

SkjermbildeDet strømmer jøder til Israel, og det er dårlig plass og begrenset med vann. Stadig flere etablerer seg i omstridte områder. Israel er en stor krigsmakt, og har støtte fra millioner av jøder verden over. Det store spørsmålet er hva en bør gjøre når Hamas vil utslette Israel og sender hundrevis av raketter. Samtidig er det ikke så rart at Hamas vil utslette Israel når en ser under hvilke forhold en tvinger palestinerne å leve.

Enkelte har tro på en løsning hvor landet deles i to, men da blir Jerusalem en utfordring. Her har det vært kriger i flere tusen år, og ingen vil ha en løsning hvor de mister sine helligdommer. Israel er et land hvor tre kontinent og kulturer møtes, og politisk sett et ekstremt viktig område. Enkelte mener at Israel er en propp, og så lenge religiøse og kulturelle utfordringer samles her vil resten av verden være et tryggere sted.

Skjermbilde2Jeg tror ikke på fred ettersom hat og stigmatisering fra begge sider er så indoktrinert fra tidlig alder. Selvfølgelig kan ikke drap av sivile forsvares, men hva er alternativet? Det beste forsvaret for Israel er blokade for å hindre at våpen kommer inn, hvor nabolandene i den arabiske liga gjerne bidrar med det. En må ha rett til å forsvare seg, og desto mer frihet en tillater, desto sterkere blir palestinerne. Undertrykker og kuer en palestinerne for mye vil det avle mer vold og hat, og også verdenssamfunnet vil reagere. Det er en vanskelig balansegang Israel holder på med og har holdt på i veldig mange år. Så jeg forstår reaksjonene fra Israel, selv om jeg selvsagt ikke støtter at hundrevis av sivile dør. Jeg sliter med å se gode alternativer, der hatet ikke forsvinner ved en signering på en fredsavtale.

Én kommentar til “Grilling og tanker om den israelsk-palestinske konflikten”

  1. Ta også i betraktning at 500.000 jøder er fordrevet bare fra Frankrike pga muslimer som har opprettet NO-GO soner i flere byer der. Disse har flyttet til Israel. Dermed blir den onde sirkelen enda mer forsterket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *