Kommunesammenslåing?

Det er over 50 år siden kommunene Buvik, Børsa og Skaun ble samlet i Skaun kommune. Skillet er fortsatt tilstede og vil nok være rimelig avgjørende i pågående prosess med kommunesammenslåing.
Den indre delen av Skaun kommune består av gårdsbruk. Bøndene sørger for at SP har mye makt i kommunen. Jeg oppfatter disse som noe trege, trauste og gammelmodige. Neppe den største endringsviljen, og her vil det nok være mange som stemmer for at Skaun kommune ikke bør slås sammen med andre.

Børsa var en gang en stor kommune med både Skaun og Geitastrand (nå Orkdal). Fra gammelt av dro mange heller innover mot Orkdal enn mot Nidaros, og her vil nok stemmene i stor grad gå mot Orkdalsalternativet. Mange av de som bor i Børsa/Viggja jobber i Orkanger, kommunalt i Børsa – men også innover mot Trondheim.

Buvik kommune ble utskilt fra Byneset en gang for lenge siden. Da kommunen ble slått sammen med Skaun og Børsa mistet de samtidig en del gårdsbruk til Melhus. De fleste som bor i Buvik jobber nok i Trondheim, men også en del på Melhus. Når jeg snakker med naboer virker det som om Melhus-alternativet dermed er mest attraktivt i forhold til sammenslåing.

Jeg kommer til å stemme på Melhus-alternativet, først og fremst ettersom kommunen ligner på Skaun i forhold til vekst og innflytting. Enorm tilflytning gir utfordringer, men det krever endringsvillige politikere som tør å satse. Her i kommunen hemmes vi i overkant av bøndene i indre del. I Orkdal øker gjennomsnittsalderen, og her vil nok fokus heller være på å bygge ut aldersboliger og helsetun. Fra oss er det omtrent akkurat en mil til Melhus sentrum, et par kilometer lengre enn til Børsa og halvparten så langt som til Orkanger. Børsa er alltid en omvei, mens Melhus vil være på vei mot mer sentrale strøk.  Når den nye 4 felters motorveien går helt til Klett vil både Melhus og Skaun bli enda mer attraktivt, mens det fortsatt er langt til Orkanger. Det som kommer til å bli vanskeligste tema er navn på den nye kommunen, og hvor kommunesenteret bør ligge. Jeg foreslår Buvika, midt mellom Børsa og Melhus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *