Høsting av bjørkesevje

I dag borret jeg opp et bjørketre i hagen og plasserte på en dunk. Trengte ikke å vente på sevjen, der den nærmest fosset ut. Jeg tipper vi får 3-8 liter i døgnet på det ene treet, og det kan vi få i flere uker. Vurderer å gjøre klar slanger for å høste fra flere trær i morgen, sånn at vi raskere får litt mengder.

Sevja smaker sukkervann, og har masse mineraler. Det er en ypperlig tørstedrikk, men mange lager sirup, vin eller bruker det i ølbrygging. Fra gammelt av ble bjørkesaft kalt for gudenes drikk. Den inneholder ca 98,5 % vann, 1-1,5 % sukker (xylose, 8 forskjellige arter sukker), kalium, kalsium, magnesium, mangan, sink, jern, fosfor, natrium, aminosyrer og stoffer med antioksidant virkning.

Det renner faktisk så fort at det nok har kommet en liter bare den siste timen. Finnes egne blogger med oppskrifter. Tror jeg skal lage et nytt brygg på fredag, da med bjørkesaft i istedenfor vann.  

For å lage bjørkesirup må sevjen kokes til et sukkerinnhold på 60-65 %. Er sukkerinnholdet under 60 % vil sirupen bli tyntflytende, og er sukkerinnholdet over 66 % er det fare for at sukkeret krystalliserer seg. 1 liter sevje inneholder ca. 13 gram sukker, så med litt hoderegning vil 25 liter gi i underkant av en halv liter ferdig sirup.

Snø når vi våknet i dag og det ble en rolig frokost før jobb på meg og besøk hos Stine, Stian og Theodor for resten av gjengen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *