Ny giv igjen

Synes jeg er rimelig flink til å holde et bra aktivitetsnivå, men fortsatt utfordringer med vekta. Hovedårsaken er stort inntak av mat og potetgull. Har prøvd å redusere inntak før, men blir sur, gretten og depressiv. Det er mye psykologi i mat, kanskje spesielt på ettermiddager. Har prøvd masse forskjellige matvarer/dietter tidligere, med varierende hell, varighet og utfall. Nå skal Svihus-tipsene forsøkes i 4 uker. 

I dag kom vårsola til Buvika og den varmet så godt at jeg fikk veldig lyst på en kald vårøl. Det er en av de tingene jeg nå må ofre helt frem til 19 mars, så får en se hvordan det går denne gangen. 

Birger Svihus er professor i ernæring, så han har mer peiling enn meg. Utover rådene til helsedirektoratet (kutte ned på mettet fett, sukker og salt) mener han at stivelsesrike matvarer er en viktig årsak til at mange av oss sliter med kiloene. Det gir mening, for vekta har strengt tatt økt i takt med økt inntaket av fullkorn/brød. Kan fint spise et brød om dagen (4-6 skiver både til frokost, lunch og kveldmat). Før anbefalte myndigheten 6 brødskiver om dagen, mens de nå anbefaler 70 gram fullkorn. Det kan dekkes av 3 brødskiver veldig grovt brød. Det å kutte brødmat er også prøvd før, men på tide med ny giv. Ulempen med å kutte brødmat er risiko for å få for lite kostfiber, mineraler og vitaminer som forebygger hjerte- og karsykdommer (ref. helsedirektoratet). Havregrynsgrøt til frokost og lunch har jeg også prøvd tidligere, men det er rent fullkorn og kan evt. erstatte brødmat . 4 uker med maks 70 gram fullkorn om dagen blir tøft. 

Svihus mener også at mange bør kutte frokosten, da spesielt om en ikke har en fysisk anstrengende jobb. Så vi som sitter på kontor kan med fordel vente med mat til lunch. Jeg er jo alltid sulten, men om jeg får kaffe kan jeg nok klare meg uten mat til lunch. Så da skal også dette prøves, 4 uker uten frokost. Nyttårsforsettet om maks en kopp kaffe har allerede feilet, så nå blir det nok heller mer kaffe enn mindre. 

Evaluering/rapport om effektene følger senere. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *