Sushilærdom

Da spiser jeg makisushi for sjette gang denne uka, denne gangen til lunch. Har brukt 1,5 kilo sushiris til formålet, og nå gikk siste rest av salmalaks som ble kjøpt inn forrige uke.

Jeg har lært følgende;

Porsjoner og pris; 250 gram sushiris holder til 4 ruller og hver rull deles i 8 biter. 32 biter holder fint til 2 personer. Dvs. at jeg har laget 24 ruller, 192 biter eller maki til ca. 12 personer den siste uka. Et raskt prisoverslag; sushiris 100 kroner, noriplater 100 kroner, Salmalaks 100 kroner, Riseddik, soyasaus, pesto, gressløk og wasabi ca. 100 kroner. Agurk, paprika, avodaco, mango, gressløk, ost, skinke, sesamfrø, reker, tunfisk og lignende kanskje 200 kroner. Totalt ca. 600 kroner. Porsjonspris; ca. 50 kroner. 16 biter til 50 kroner = litt over 3 kr./bit.

Størrelse; En bit skal være en munnfull. Mye ris betyr desto mindre innhold. Blir rullen veldig tykk må skivene være tynne. Veldig viktig med skarp kniv, sånn at en lett skjærer bitene uten å trykke sammen rullen.

Skje bedre enn å bruke hendene; Om en ser etter tips på nettet og youtubefilmen fordeles gjerne risen utover norimatten for hånd. Sushikokken vasker fingrene ofte i vann eller riseddikvann, sånn at et ikke skal bli bare søl. Personlig bruker jeg heller baksiden av en skje, der jeg synes det både er raskere, mer renslig og enklere.

Alt kan benyttes; Noe av det jeg liker best med makisushi er at alt kan benyttes. Mange tror at sushi er rå fisk, men det er bare tull. Forsøk på å oversette hva sushi betyr ender gjerne opp med «rett basert på ris» eller «eddiktilsmakt ris«. En annen ingrediens jeg synes er godt i makisushien er ost, gjerne med et ultratynt lag wasabi, pesto eller noe annet med sterk smak (osten nøytraliserer). Jeg synes Avocado er perfekt til maki, men har også prøvd med kiwi, banan, paprika og mango med hell.

En sosial greie; Jeg tror maki-sushi laging og spising lett kan gjøres til en sosial greie. Da lager en først strimler av ulikt tilbehør som en setter utover bordet. Så kan bambus-matten gå på rundgang, hvor hver enkelt tar på det tilbehøret som ønskes og lager seg en makirull. Da kan en bytte biter om en lager med reker og en annen kanskje med kongekrabbe eller tunfisk. Noen liker sterk maki med wasabi og kanskje blader fra krydderplanter, mens andre liker rundere smaker med kanskje ost og mango. Så med det etterlyses personer som har lyst å komme hit på sushi-aften (legg isåfall igjen kommentar).

Én kommentar til “Sushilærdom”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *