Skottet i Buvika – anmeldelse

Besøkstallet på de 4 forestillingene vil nok passere 1500 betalende + noen hundre fra sositeten som slipper å betale. Tipper totale billetterinntekter blir rundt 500 000 kroner. I tillegg spyttet fylkeskommunen inn med 150 000 fra en felleskasse og Skaun kommune med 500 000 fra en annen felleskasse. Andre sponsorer bidro også, noe som gav et totalbudsjett på omtrent 1,7 millioner kroner eller rundt 1100 kroner pr. besøkende.

Forestillingen handler om en arbeidskonflikt, der de streikende frestilles som engler mens formennene som ikke ville streike fremstår som tilbakestående. Streikebryterne fremstår som udugelige og han som dreper hovedpersonen er som djevelen selv. Forestillingen hang seg veldig opp i skillet mellom fagforeningens brillianse og samhold på den ene siden og de mer eller mindre evneveike på den andre. Jeg er klar over at en må sette ting på spissen for å få frem et dramtisk budskap, men jeg syntes forestillingen manglet viktige nyanser. Forestillingen er god politisk reklame for parti ytterst til venstre og det virket som LO/Fagforbundet (som var en betydelig sponsor) hadde for mye påvirkning på innholdet. Problemet når alt blir så overdrevet romantisk rødfarget er at forestillingens historiske innhold forsvinner og det hele oppleves for urealistisk.

Forestillingen var totalt sett bra, mange gode skuespillerprestasjoner og den bør sees av alle som bor i Buvika. Den sier mye om den lille bygda og mølla som hjørnesteinsbedrift. Den viser hvordan Buvika var særdeles viktig i forhold til fagforeningers fremvekst, og hvordan streik og boikott ble viktige virkemidler for å sikre arbeiderklassens vilkår. Scenen og omgivelsene gjør inntrykk, hvor en ikke kunne funnet et bedre sted å holde forestillingen. God lyssetting og lyd, og både skuespill og sang gikk på skinner fra start til slutt. Totalt sett gir jeg Skottet i Buvika en karakter 4, med minus for et manus som i for liten grad skildret historiske hendelser på en realistisk måte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *