BitTorrent

Når grammofonen kom ble det voldsomme reaksjoner fra underholdningsbransjen, hvor en fryktet at ingen lenger ville gå på konserter. Når filmdistribusjon gikk fra kino til hjemmene var det også stor skepsis. Så økte frykten når en kunne kopiere kassetter, videoer, disketter, cder og dvder. Til tross for dette vokste bransjen som aldri før. Større spredning og distribusjon gav motsatt effekt av det som ble hevdet og fryktet.

Så kommer det store spørsmålet, hvem bør utvikle morgendagens teknologi? Burde ikke underholdningsbransjen ha en rolle utover å løpe bak med advokater? Er bransjen mer opptatt av å leve i sus, dus og kokainrus og håpe at fornying kan stoppes?

Først kom tradisjonell fildeling, hvor en server distribuerer til andre pcer (eks. BBS’er). Så kom P2P teknologien, som tillot spredning fra en kopi til pcer (og fra pc til pc) (eks. KAZAA, Morpheus, Napster og Gnutella). Teknologien hadde noen svakheter som resulterte i BitTorrent teknologien. Den er ikke avhengig av et driftsselskap (som en kan saksøke), gjennom at den enkelte fil distribueres fra pc til pc gjennom en torrent-tracker.

I dag er BitTorrent den dominerende form for distribusjon på internett, hvor målinger viser at BitTorrent-trafikk står for 50-80 prosent av bredbåndstrafikken i Norge. Enkelte kritiserer all den ulovlige virksomheten knyttet mot teknologien heller enn å se mulighetene. Mange påstår at streaming på sikt vil overta det meste av distribusjon. Streaming betyr rett og slett at en mellomlagrer deler av en fil mens en har bruk for den. En ser også blandingsformer, hvor en streamer lyd og bilde mens en ser film eller hører musikk, samtidig som hele filmen eller musikken lastes ned i bakgrunnen.

Desto mer fraværende underholdningsindustrien er i utviklingen av teknologi og løsninger, desto mindre tror jeg betalingsviljen blir hos forbrukerne. Jeg er blant dem som bryter loven, men som samtidig har betalingsvilje den dagen det finnes like gode lovlige løsninger som dagens ulovlige. Jeg bryter loven ettersom jeg tror det er helt nødvendig for en teknologisk og brukertilpasset utvikling jeg tror på. Jeg tror underholdningsbransjen må avruses og komme på banen, og jeg tror ulovlig nedlastning er det eneste virkemiddelet som vil fungere for å oppnå dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *