Gener og trening

At de spiller en stor rolle er jo kjent, men nå har forskning (kilde) sett på hvor mye genene betyr; 

Styrketrening: 72% av resultat skyldes genetikk
Kondisjonstrening: 44% av resultat skyldes genetikk
Intens trening: 10% av resultatene skyldes genetikk 

Det er minst 9 gener (hver med sine varianter) som er viktige for treningsresultat, og på nettet kan det bestilles gentester. Testene kan brukes til å sette opp tilpasset kost eller treningsprogram.

Egne gener er egentlig veldig interessant, også før en eventuelt trekker inn epigenetikk. Bestilte meg akkurat en DNA-test fra MyHeritage. Den enkleste/billigste typen, men får en rådatafil som kan lastes opp hos mange andre for mer informasjon. Gleder meg til å laste opp, for mye innsikt en kan hente ut helt kostnadsfritt (ved bruk av rådatafil). 

Ulempen med billigversjonen er at den ikke tester for DNA sånn som X-DNA, Y-DNA og mtDNA (som ville gitt enda flere resultat). Ser at Adntro App – Explore your DNA eller livingdna.com vil gi langt flere svar, men koster tregangen. Spent på om rådata kan lastes opp til sistnevnte uten kostnad, for de lover en liste over matvarer som passer ditt DNA og hva en bør unngå (passer bra til Noah som sliter med mat/mage). 

Noah har funnet ut at han har ektomorf kroppstype. Karakteriseres ved å være tynn og mager, ha lange lemmer og tynne, snanke muskler. Ektemorfe har ofte vanskelig for å legge på seg, men tar også lang tid å bygge muskler. Langdistanseløpere faller ofte inn under denne kategorien. 

Ektomorfer trenger store flerleddsøvelser som basis i treningsgrunnlaget. På bakgrunn av den høye andelen med langsomme type 1 muskelfibre vil ektomorfer kunne gjennomføre langt flere repetisjoner på relativ intensitet sammenlignet med andre kroppstyper. Øktene bør derfor legges opp med et høyt antall repetisjoner, og pausene kan holdes relativt lange (3-5 minutter). Ektomorfer restituerer raskt og tåler mye trening og kan fint trene 4-5 ganger i uken. Det eneste ektomorfer bør begrense er kondisjonstrening ettersom det setter i gang forbrenningen noe voldsomt. En annen ting ektomorfer må passe på er å få i seg nok mat på grunn av den naturlige høye forbrenningen.

Den endomorfe kroppstypen kan ha eple- eller pæreform. Kroppstyngden er på hoftene, lårene og runde magen. Denne typen er ikke naturlig særlig muskuløs og har ofte moderat til lett spinkel benbygning. Endomorfe har flere kilo kroppsfett enn de andre kroppstypene, de legger lettere på seg og kan ha vanskelig for å gå ned de ekstra kiloene. De kan godt få muskler, men da gjerne samme med kroppsfett. Kan med fordel holde på med svømming, sykling og fitnesstrening for å begrense skadepotensial. 

Sammensatte øvelser bør utgjøre en vesentlig del av treningsprogrammet, og sirkeltrening er ypperlig for endomorfer. Velg 3-5 øvelser å gjennomfør hver øvelse en gang uten hvile, før du tar 2 minutter pause etter siste øvelse. Ellers er det ekstra viktig å tenke gjennom kostholdet ettersom endomorfer gjerne har en lav forbrenning. Minimer inntaket av karbohydrater, og velg sunne fettyper.

Mesomorfe er atletiske av natur, lett for å få muskler og lite fett. Skjelettet er kraftig, ses spesielt rundt håndledd, knær og ankler. Har trukket det genetiske vinnerloddet og kan trene hva som helst med gode resultat. 

Ingen er bare en type, men noen har mer dominans enn andre (avhengig av gener). Ifølge teorien vil for den ektomorfe kroppstypen tåle et karbohyratrikt kosthold, langt bedre enn den endomorfe, som lett legger på seg. Er målet å øke muskelmassen må den naturlig slanke ektomorfen sørge for å få i seg nok kalorier, og prioritere tunge baseøvelser og ikke for mye kondisjonstrening. 

Så Noah gjør nok rett i å spise mye og konsentrere seg bare om styrketrening. Egentlig tror jeg også at jeg er ektomorf, men legger jo også lett på meg kroppsfett (men mulig det skyldes potetgull og matinntakt like mye som gener). 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *